Natuurlijk Samen

Een school, in de jaren 30 gebouwd voor kinderen. Spelende kinderen op het schoolplein en spelende kinderen in de buurt. Vriendjes en vriendinnetjes, het liefst buiten in de natuur. Iedereen moet mee kunnen doen en kunnen genieten van de natuur, ook kinderen met een (lichamelijke) beperking en ook in de stad! Dit vormt in mijn ontwerp het uitgangspunt voor de herbestemming van de oude school. Er ontstaat een woongemeenschap met veel groen. Meerdere generaties onder één dak. Zorg delen; voor de kinderen, de ouderen en de natuur. En natuurlijk samen spelen!

In het oude schoolgebouw komen vier gezinswoningen en twee seniorenwoningen. Twee gezinswoningen zijn aangepast voor gezinnen met een kind met een (lichamelijke) beperking. De noodzakelijke aanpassingen voor rolstoelgebruikers zijn op een niet-invasieve wijze geïntegreerd in het ontwerp. Door woningen aan te bieden voor families in bredere zin (ouders met kinderen en opa’s en oma’s) wil ik de mogelijkheid bieden zorgtaken binnen de woongemeenschap samen te dragen. De zes woningen zijn stijlvol ingericht met respect voor het karakter van het gebouw. Het kleurgebruik is geïnspireerd op de kleuren uit de jaren 30. Hoge plafonds en veel lichtinval geven in iedere woning een gevoel van ruimte.

In het ontwerp van de nieuwe aanbouw heeft de natuur een grote rol gespeeld. De aanbouw heeft een sedum dak en in de overstek zijn vogel-appartementen gerealiseerd. De aanbouw is dé plek om samen te komen. De kinderen spelen in de grote speelruimte, terwijl de volwassenen elkaar in de serre ontmoeten. De serre staat met de grote glazen vouwdeuren direct in verbinding met de tuin.

De tuin is zo ingericht dat de natuurbeleving wordt versterkt en de biodiversiteit wordt ondersteund. Natuur en mens gaan hand-in-hand. Een zorgvuldig gekozen combinatie van inheemse bomen, struiken en bloeiende planten trekken verschillende diersoorten aan. De natuurlijke, rolstoeltoegankelijke speelplaats trekt kinderen uit de hele buurt.

Zorg voor elkaar en zorg voor de natuur!

Contact opnemen